Op deze website is al veel informatie te vinden over overlijden en afscheid nemen. Hieronder tref je een aantal veel gestelde vragen aan. Vragen die wij in onze gesprekken met nabestaanden of bij een informatief voorgesprek graag en regelmatig beantwoorden.

Mis je informatie over een bepaald onderwerp op deze website? Stel ons je vraag en wij voegen hem graag hieronder toe.


Ik heb een donorcodicil. Kan ik dan wel worden opgebaard?

Opbaren na een orgaandonatie is geen probleem.

De arts verwijdert de betreffende organen op zo'n manier dat aan de buitenkant van het lichaam niets te zien is. Ook overledenen met een donorcodicil kunnen dus na de medische ingreep gewoon worden opgebaard en op de normale manier worden begraven of gecremeerd.

Ik wil mijn lichaam ter beschikking stellen aan de medische wetenschap. Wat moet ik doen?

De wens om je lichaam ter beschikking te stellen, moet je eerst vastleggen in een testament. Dit kun je doen bij de notaris. Daarnaast is het belangrijk dat je een afspraak maakt met een wetenschappelijk instituut dat jouw lichaam eventueel wil hebben. In dat geval is er geen begrafenis of crematie, maar er kan natuurlijk wel een afscheidsdienst voor je worden georganiseerd. Je lichaam is hierbij niet aanwezig.

Het kan gebeuren dat er op het moment van overlijden geen behoefte is aan een lichaam. In dat geval dient je lichaam alsnog te worden begraven of gecremeerd.

 

Welke bestemming kan ik aan de crematieas geven?

Van een gemiddelde volwassene blijft ongeveer 3 tot 3,5 liter crematieas over. Maar ongeveer 2% hiervan is afkomstig van de kist.

Pas een maand na de crematiedatum kun je over de as beschikken. Tot op heden is deze eerste maand een wettelijk verplichte periode waarin eventueel nog onderzoek kan plaatsvinden en waarin nabestaanden de gelegenheid krijgen in alle rust een bestemming te kiezen voor de as.

 

Welke bestemmingen zijn er?

Je kunt de as bewaren of verstrooien.

Kies je voor bewaren, dan kunnen de asresten in een sierurn in het columbarium van het crematorium worden bijgezet. Een columbarium is een muur met verschillende nissen waarin urnen staan. Een andere mogelijkheid is om de urn in een klein graf te plaatsen op een begraafplaats. Maar je mag de urn ook mee naar huis nemen en daar bewaren.

Kies je voor het verstrooien van de as, dan kun je dit (laten) doen op een speciaal daarvoor bestemd veld bij het crematorium of een begraafplaats. In principe mag je overal de as verstrooien, tenzij het is verboden. Je hebt altijd toestemming nodig van de eigenaar van de grond waarop je wilt verstrooien. Er zijn ook speciale boottochten en (ballon)vluchten voor het verstrooien van de as. 

Andere voorbeelden van asbestemming zijn om een gedeelte van de as te bewaren in speciaal daarvoor ontworpen sieraden, het door middel van een vuurpijl laten verstrooien van de as, of de as laten verwerken in een tatoeage.

 

Mag ik mijn dierbare iets meegeven in de kist?

Bij een crematie of een begrafenis mag je in principe van alles meegeven aan je dierbare: een mooie tekening, enkele bloemen, een foto, zijn of haar sieraden.

Toch mag een aantal zaken NIET meegegeven worden.

Glas

Bij een crematie verbrandt vrijwel alles, maar gesmolten glas hecht zich aan de vloer van de crematieoven. Dit moet verwijderd worden door de medewerkers van het crematorium, omdat anders de volgende invoer in de oven niet soepel kan verlopen. Je mag dan ook geen glas meegeven (denk aan een bril, een flesje drank, een mobiele telefoon of een fotolijstje met een glazen voorzijde).

Medische apparatuur

Bij zowel een begrafenis als een crematie zullen medische apparaatjes die ingebracht zijn in een lichaam (bijv. een pacemaker of ICD) van tevoren verwijderd dienen te worden. Bij een crematie kan dit voor schade aan de crematieoven zorgen, bij een begrafenis brengt het het milieu ernstige schade toe.

Afbreekbare materialen

Bij begraven moet (met name op natuurbegraafplaatsen) rekening gehouden worden met het type kist en de kleding van de overledene. Om de milieubelasting zoveel mogelijk te beperken worden het liefst afbreekbare materialen gebruikt.

Sieraden

Sieraden (niet van glas) mogen bij je overleden dierbare blijven. Na een crematie worden de (edel)metaalresten (van de sieraden, maar bijvoorbeeld ook van implantaten als kunstknieën en -heupen) verzameld en verkocht. De opbrengst, jaarlijks een groot bedrag, gaat naar een aantal goede doelen. Alle crematoria in Nederland doen hieraan mee.

 

Kan ik ook gecremeerd of begraven worden zonder kist?

De wet verplicht nabestaanden niet om een overledene te begraven of cremeren in een kist. Toch wordt er vooral bij cremeren wel een voorkeur aangegeven om een kist te gebruiken. Zonder iets waar het lichaam op of in ligt, kan het lichaam niet in een crematieoven geschoven worden of eenvoudig in een graf gelegd worden. Na enkele dagen is de lijkstijfheid, ook wel rigor mortis, namelijk weer verdwenen. Een slap lichaam is moeilijk hanteerbaar.

Een alternatief voor een kist is een opbaarplateau met een lijkwade, waardoor je niet 'opgesloten' bent in een doosje.

Het lichaam moet in alle gevallen wel bedekt zijn, zodat derden niet ongewild met een overledene geconfronteerd worden.